Yepyeni bir Linux Yaz Kampı’yla yine blogdayım..
Bu yazımdan önce bir önceki senenin yazısını okumanızı tavsiye ederim. LYK2015 linkinden ulaşabilirsiniz.
İlk olarak geçen seneden farklı olarak bu sene çok daha eğlenceliydi 🙂 Kroptografi ve Ters Kod Mühendisliği alanında tam 118 saat eğitim aldım (2 saat kaçak gözüküyorum 😀 sağlık olsun) Bunun dışında yeni arkadaşlıklar edinmiş ve yanında teknik sosyal ağımı genişletmiş bulunmam da cabası.
Evet geçen senenin blogunda bahsettiğim gibi Ağ Uzmanlığı’nın 2. Seviyesine geçmeyi her ne kadar istesemde bu sene açılmadı(1. Seviyesi bile bazı sıkıntılardan dolayı açalamadı). Onun yerine 200 küsür kişinin seçtiği ama sadece 35 kişinin katıldığı Kriptografi ve Ters Kod Mühendisliğine girmeye hak kazandım. Bir takım sınavlar ve anketler doldurarak katıldığım bu eğitim gerçekten kafamdaki trilyonlarca soru işaretini yanıtlarken geriye kentilyonlarca soru işareti bıraktı.
Eğitiminden geriye kalan zamanlarda bolbol gezildi ve yeni yerler keşfedildi 🙂
Genel olarak Linux Yaz Kampı’ndan bahsetmeyeceğim, hali hazırda önceği blogumda yerince bilgi bulabilirsiniz. Bu sene de genel anlamda pek fazla bir değişiklik olmadı. Bu sene açılan kurslar;
- Linux Sistem Yönetimi (1. Düzey)
- Linux Sistem Yönetimi (2. Düzey)
- Web Uygulama Güvenliği ve Güvenli Kod Geliştirme
- Kriptografi ve TersKod Mühendisliğine Giriş
- PHP ile Web Programlama
- Ruby on Rails ile Web Programlama
- Python / Django ile Web Programlama
- Ağ Uzmanlığına Giriş
- Java Programlamaya Giriş
- Ağ Güvenliği ve Sızma Testleri
- Web Önyüz (Front-end) Programlama
Kroptografi Bir Sanat Mıdır? Yoksa Mühendislik Mi?
Bu sorunun cevabı bir nevi kuantum tadında, aslında Mühendislikte bir sanattır. Kriptografi ise bunun kırmızıya renklenmiş versiyonu diyebiliriz 🙂 Yani anlayacağınız beyin açıcı(daha çok yakıcı) bir sanat.
Hmm sanat demişken, güne enerjik başlamakta önemli tabi 🙂
Eğitim çizelgesini ve kendisi dışında eğitim veren eğitmenleri ayarlayan ve bu kursta çok büyük emeği olan Sn. Engür Pişirici Hocama saygılarımı sunuyorum.
Eğitimin kriptografi kısmında, teee yüzyıllar önce kullanılmaya başlanmış Sezar şifreleme ile giriş yaptık. Ardından Vigenere, A5, RC4,DES, AES, SHA,ECDSA,DSA,Eliftik-Eğriler gibi şifreleme çeşitlerini teker teker derinlemesine inceledik.
Eğitimin geriye kalan Ters Kod kısmında ise önce Assemble konusunu derinlemesine gördükten sonra birkaç programı tamamen akademik amaçlı sanal makinalarda gerekli toolları kullanarak inceledik. Bunun ayrıntısını tam olarak vermek istemiyorum herhangi bir yanlış anlaşılmaya karşı ama mantık olarak birkaç bilgi vereceğim.
Örneğin, Mario oyununu ele alalım. Her oyunda 3 kalp ile başlıyor ve herhangi bir hayvan ile çarpıştığınızda bir kalbinizi düşürüyor. Şimdi biz bu oyunu ters kod ile içine girip canımızı sınırsız yapmak istiyoruz. Gerekli tool’ları kullanarak, oyunumuzun kod bloglarına Assemble düzeyinde erişiyoruz ve kalp sayısını 1(bir) azaltan metodu bulup azaltma basamağını ortadan kaldırıyoruz. İşte bu kadar kolay. Ardından her kalp düşme işlemi sırasında bu basamağı görmeyeceği için kalplerimiz azalmayacak yani asla ölmeyeceğiz.
Bir Linuz Yaz Kampı’nın daha sonuna geldik umarım seneye tekrar görüşürüz 🙂